Om MHF

MHF är en ideell trafiksäkerhetsorganisation som främst arbetar för trafiknykterhet. Vi har ca 9 000 medlemmar. Organisationen är uppdelad i sju geografiska regioner och de i sin tur i lokalavdelningar.

Vår nollvision: Ingen ska dö av rattfylleri

Sedan starten 1926 har vi tagit aktiv del i många olika frågor med syfte att höja trafiksäkerheten i Sverige. MHF har bland annat medverkat till att genomföra högertrafikomläggningen, lagstadgade låga promillegränser och användande av säkerhetsbälte.

Vi arbetar i linje med nollvisionen som riksdagen beslutat om – att ingen ska dö eller skadas i trafiken. Vi fokuserar våra insatser på att propagera för trafiknykterhet.

MHF har beslutat att driva en egen nollvision i trafiken: ”Ingen ska dö av rattfylleri”. Den bygger på solidaritet med de människor som drabbas av att det i Sverige görs 12 500 onyktra resor varje dygn. Ingen ska behöva uppleva den sorg som drabbar de anhöriga till rattfylleridödade. Ingen ska heller behöva gå igenom det meningslösa och helt onödiga mänskliga lidande som drabbar de 1 000 personer som skadas svårt i olyckor där alkohol eller andra droger är inblandat.

Begreppet ”nollvision” i trafiken lanserades i ett MHF-sammanhang redan 1995. Under MHF:s Tylösandsseminarium delade dåvarande Vägverkets (nuvarande Trafikverket) trafiksäkerhetschef Claes Tingvall med sig av sin vision för den svenska trafiksäkerheten – att ingen skulle behöva dö eller skadas i trafiken. 1997 beslutade riksdagen om att nollvisionen skulle antas som en ledstjärna för svenskt trafiksäkerhetsarbete.

Publicerad

21 augusti, 2021

Dela

FacebookTwitterEmail

Kontakt

MHF Skåne
Roger Nilsson
Finja-Smedstorp 2540
282 91 Tyringe
roger.nilsson@mhf.se

Följ oss